Fitjar kommune befinner seg i Hordaland fylke, nærmere bestemt Sunnhordland. Kommunen har nynorsk som målform, noe de er svært stolte av. Stord befinner seg i Fitjar, og er nok en av de mest kjente stedene i Sunnhordland. Det finnes rett over 3 000 innbyggere i Fitjar. Det er en kommune med lang og godt dokumentert historie, som det kan være spennende for deg som er ekstra interessert å sette deg inn i.

Fitjar har mange grender, noe som gjør det lett å reise rundt i kommunen. Det er mye å se, for Fitjar har et rikt plate- og dyreliv. Når det kommer til planter er det mest trær, men du finner utrolig mange tresorter i området. Det finnes en rekke spennende dyr du kan se i Fitjar. Dette inkluderer lundefugl, ørn, ugle, orffugl, tiur og heilo. I tillegg finnes det utrolig mange hjort og ekorn i området. Det er mange muligheter til hvordan du kan se disse ulike dyrene. Det skal også ha vært observert bjørn på Stord (det er heldigvis ganske lenge siden), og røyskatt andre steder i bygda. Rev pleide å være vanlig, men den ble utryddet med gift, noe som ikke var særlig populært blant innbyggerne.

Om Fitjar kommune

Det er mye å si om Fitjar kommune, men det som kanskje er mest imponerende er geografien til kommunen. Fitjar består av den nordlige halvdelen av øya Stord. I tillegg består den også av Fitjarøyene. Disse ligger mellom Bømlo og Stord. Tettstedet på Fitjar ligger på nordvestsida av øya. Det er ei vid og flat slette som innehar størstedelen av innbyggerne i bygda. Geografien består mye av viker, sund og fjorder. Den kanskje mest kjente fjorden er Dåfjorden. Den deler seg inn i to greiner, den ene sørover og inn i Stord, mens den andre går nordover og inn i Fitjar. Der munner Sagelva ut. Vi må jo ikke glemme å snakke om Fitjarøøyene, for de består av hele 381 øyer, holmer og skjær. Det som er unikt med disse øyene er at de ofte består av unike lyngheier. Det går flere skip mellom øyene og det finnes handelstradisjoner helt tilbake til 1600-tallet mellom disse øyene. Fitjarøyene grenser til Nordsjøen i vest. Det er også laget broer mellom mange av øyene fra Bømlo. Dette gjør det enklere for alle i området å komme seg rundt. Det finnes også en rekke fjell på Fitjar, dette er de tre største fjellene du finner i kommunen:

  • Mehammersåta (676 moh.)
  • Grønafjellet (623 moh.)
  • Sætrabøfjellet (378 moh.)

Det finnes også en rekke vann og elver i Fitjar kommune. Du kommer ikke til å slite med å finne bademuligheter om du tar deg turen. Området rundt Fitjar har hatt bosetning siden steinalderen. Dette er bevist av arkeologer. Det finnes en rik og fyldig historie om Fitjar, som inneholder informasjon om blant annet Slaget på Fitjar. Dette er det lett å finne informasjon om, dersom interessen skal melde seg. I moderne tider er Fitjar kjent for en rekke ting, blant annet deres næringsliv som er rikt på fisk og jordbruk. De har også en rekke kulturinstitusjoner og idrettshaller. Her finnes det gode barne- og ungdomsskoler. De har også et solid eget idrettslag og museer. Naturopplevelsene er også noe som virkelig kan nytes i Fitjar. Her er det mulighet for å ta fantastiske bilder av fauna, øyer, planter og dyr. Hvis du er interessert i kirker, finnes det en fin, gammel kirke på Fitjar, den er fra 1100-tallet og den heter noe så originalt som Fitjar kirke. Den kan absolutt anbefales som et sted å besøke hvis du skal reise til/gjennom Fitjar. En person som kommer fra Fitjar kalles for en fitjarbuar. Noen kjente personer fra Fitjar inkluderer:

  • Geir Skeie, som er verdensmester i kokkekunst
  • Mariann Vestbøstad, som er svømmer
  • Ingebrigt S. Sørfonn, som er politiker