Midtfjellet i Fitjar kommune er åpent og vindfullt, og ligger godt til rette for produksjon av vindkraft. Vindparken, med sine 55 vindturbiner, er en av norges største. Turbinene som er av nyeste teknologi gir miljøvennlig strøm til ca. 25 000 husstander. Utbyggingen av vindparken har ført til bedre tilgjengelighet, slik at blant annet bevegelseshemmede nå har mulighet til å benytte seg av det flotte naturområdet uten problem. Midtfjellet vindpark er en attraksjon i seg selv, og ved å delta på en av de guidede turene som tilbys får du vite mer om både området og hvordan vindturbinene produserer miljøvennlig energi.

Midtfjellet Vindkraft

Midtfjellet Vindkraft er en fremtidsrettet bedrift med sterk lokal tilhørighet. Fitjar Kraftlag er en av eierne til selskapet, som bidrar til at lokalsamfunnet, i stor grad, drar nytte av de positive effektene av vindparken. Miljøfokuset til selskapet står sterkt, både med tanke på produksjon av fornybar energi, men også når det kommer til valg av samarbeidspartnere og tjenester, som i hovedsak er lokale. Midtfjellet Vindkraft ønsker å spille på lag med lokalsamfunnet, og er engasjert i flere av de lokale aktivitetene innen blant annet kultur og sport. Et eksempel er Midtfjelletdagen som ble arrangert for første gang i 2014.

Fra oppstarten og fram til i dag

Vi må helt tilbake til 1997 for å få med oss oppstarten til Midtfjellet vindpark. Det var i desember det året de første vindmålingene ble satt i gang. Deretter gikk det slag i slag. 2004: Forhåndsmelding sendes inn. 2005: Konsesjonssøknad sendes inn, og Midtfjellet Vindkraft opprettes. 2006: Prosjektplanleggingen starter. 2008: Rettskraftig konsesjon. 2010: Enova gir støtte til halve prosjektet. 2011: Investeringsstøtten verifiseres av ESA. Oppstart av anleggsfase. 2013: Fase 1 settes i drift. Vindparken blir offisielt åpnet. Fase 2 settes i drift. 2014: Driftsfase. Midtfjelletdagen arrangeres. 2016: Halvmaraton arrangeres. 2017: Investeringsbeslutning fase 3. Start anleggsfase. 2018: Fase 3 settes i drift. Overtakelse.

En park for alle

Midtfjellet er et fantastisk naturområde, og et eldorado for utendørsaktiviteter året rundt. Enten du er ung eller gammel, liker rolige gåturer eller fart og spenning, vil du her finne aktiviteter som passer for deg. Fjellet byr på mange turmuligheter, både til fots, på sykkel og på ski. Om du er av typen som liker spenning og action kan du utforske området fra sykkelsetet, eller som deltaker i motbakkeløpet som arrangeres her. Mulighetene er mange, nettopp for at så mange som mulig skal kunne nyte naturen og utsikten fra fjellet. Det er ingen grunn til å sitte inne når du har tilgang til dette utendørsparadiset.

Først til mølla

Først til mølla er et årlig motbakkeløp som arrangeres under Midtfjelletdagen. Dette sies å være sunnhordalands tøffeste motbakkeløp, med sine 4,5 km og 350 høydemeter. Med andre ord, noe for deg som ønsker å utfordre deg selv og ta det helt ut. Tenk deg følelsen av å gi alt du har oppover fjellsiden, med et publikum som heier deg fram og med de majestetiske vindturbinene rundt deg på alle kanter. Det må være tidenes opplevelse. Vel på toppen kan du nyte den flotte utsikten mens tilskuerne applauderer deg for en formidabel innsats og du velfortjent kan hente igjen pusten.

Fornybar energi

Vi er i dag vitner til kraftige klimaendringer rundt om i hele verden. For å redusere klimautslippene og hindre at klimaendringene øker er vi nødt til å omstille energiproduksjonen fra fossil til fornybar. I Norge har vi mye vær og vind som kan nyttiggjøres i denne overgangen. Vind er en varig energikilde som kan fanges opp av vindturbiner, og omdannes til elektrisitet, slik som det er gjort på Midtfjellet. Vindkraft er en av de mer miljøvennlige formene for kraftproduksjon, og ved større bruk av fornybar energi vil vi kunne bidra til en friskere jordklode som kommende generasjoner også vil ha glede av.