Vi elsker Hordaland, og spesielt den sørvestlige delen – som også er kjent som Sunnhordaland. Dette området inkluderer syv kommuner per 2019, nemlig Etne, Bømlo, Kvinnherad, Fitjar, Sveio, Stord og Tysnes. Samlet har Sunnhordaland et areal på i overkant av 2 800 kvadratkilometer, og stedet huset 11,6 % av folkemengden i Hordaland fylke. Fra januar 2014 til januar 2015 hadde Sunnhordaland en befolkningsvekst på 0,8 %, mot Norges gjennomsnitt på 1,1 %. Regionens sentrum er byen Stord, som også går under tettstednavnet Leirvik. Mennesker fra Sunnhordaland kalles sunnhordalendinger, og vi skal nå se nærmere på hva dette stedet har å by på!

Historien bak Sunnhordaland

Navnet «Sunnhordaland» stammer fra det middelalderske navnet «Søndhordlen» som inkluderte fjord- og kyststrøkene i Hordaland mellom Rogaland i sør, Straumastein i øst og Korsfjorden i nord. Tidligere var også Os, Fusa, Austvoll, Ølen og Strandebarm en del av Sunnhordaland. Dette distriktet inngikk i Søndhordaland og Hardanger fogderi fra 1595, og fra Søndhordaland fogderi i 1857. Sentrale historiske steder i dette distriktet er Halsnøy kloster, Mosterhamn (Mostratinget), Onarheim (Olavsgildet), Halsnøy kloster, Baroniet Rosendak og Stødle og Fitjar som var seter for høvdinger. Det er utvilsomt en barsk og spennende fortid som hviler over Sunnhordaland, hvor både vikinger og høvdinger har bodd.

Hva kjennetegner Sunnhordaland?

Sunnhordaland er et typisk vestlandsk område, omgitt av hav, bølger, måkeskrik og gode muligheter for fiske. I motsetning til de mer nordlige delene av Hordaland er det ikke så mye fjell disse stedene, men heller mye svaberg, skog og myr. Det er likevel verdt å påpeke at 50 % av arealet er mer enn 300 meter over havet, så det er ikke snak om noe flatt sted. I Sunnhordaland er det mange små og store øyer, og det er et supert sted å tilbringe dagene sine dersom du er glad i å være på eller ved havet. Dra ut på fisketur og utforsk noen av de idylliske vestlandsøyene.

Ting å finne på i Sunnhordaland

Sunnhordaland omfatter som sagt mange steder, som Etne, Bømlo, Kvinnherad, Fitjar, Sveio, Stord og Tysnes. Her er det mye spennende å finne på, selvfølgelig litt avhengig av hvilket av stedene du besøker. Dersom du besøker Stord, vil du for eksempel kunne gå på kino og se spennende, nye filmer på Stord Kulturhus Kino. Du kan også shoppe på et av kjøpesentrene, eller teste ut et av de mange spisestedene. Her finner du alt fra kinamat til pizza. Sunnhordaland har den perfekte kombinasjonen av kultur, natur og historie. Her er det mye spennende å ta seg til for både store og små.

Vil du på ferie til Sunnhordaland?

Hvis du ønsker å dra på ferie til Sunnhordaland, vil du finne mange flotte overnattingsmuligheter. Det er både campingplasser, hoteller og bed & breakfast innen rekkevidde, enten du bare skal passere gjennom Sunnhordaland som del av en lengre bilferie, eller om du planlegger å bli i området en lengre periode. Å feriere i Sunnhordaland kan være en flott opplevelse, enten du kommer langveis fra eller kommer fra andre områder i Hordaland. Dette stedet har virkelig noe for alle og enhver, enten du er glad i natur, kultur, historie eller noe annet. Sjekk gjerne ut visitsunnhordaland.no for mer informasjon om ferie i dette området.

De største tettstedene i Sunnhordaland

Er du usikker på hvilket tettsted i Sunnhordaland du bør besøke? Det finnes mange gode alternativer å velge mellom. Tettstedet med størst befolkningstetthet er Leirvik i Stord, hvor det bor 14 126 mennesker per 1. januar 2019. Deretter følger Sagvåg med sine 3 416 innbyggere, også dette i Stord. Videre kan vi nevne Svortland, Sunde/Valen, Husnes, Fitjar, Sveio, Mosterhavn, Etnesjøen, Rubbestadneset, Rosendal, Langevåg, Uskedal, Våge, Skånevik og Sæbøvik, som har fra 492 til 2 932 innbyggere. Det minste tettstedet i Sunnhordaland (målt etter antall innbyggere), er Uggdalseidet på Tysnes, hvor det bor 313 mennesker. Lykke til med ferien din i Sunnhordaland!